Η Ε.Ο.Μ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ «ΑΛΛΗ ΜΙΑ» ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΜΑ – ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ ΤΗ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ

Η Ελληνική Ομοσπονδία Μικτών Πολεμικών Τεχνών (Ε.Ο.Μ.) επιλέγει σε κάθε κρίσιμη καμπή να κινείται με απόλυτη συνέπεια και προσήλωση στις προγραμματικές της θέσεις αναφορικά με την ανάπτυξη του αθλήματος του ΜΜΑ και πάντοτε με γνώμονα τη νομιμότητα μέσω της εφαρμογής του Αθλητικού Νόμου.

Η Ε.Ο.Μ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ «ΑΛΛΗ ΜΙΑ» ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΜΑ – ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ ΤΗ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Ελληνική Ομοσπονδία Μικτών Πολεμικών Τεχνών (Ε.Ο.Μ.) επιλέγει σε κάθε κρίσιμη καμπή να κινείται με απόλυτη συνέπεια και προσήλωση στις προγραμματικές της θέσεις αναφορικά με την ανάπτυξη του αθλήματος του ΜΜΑ και πάντοτε με γνώμονα τη νομιμότητα μέσω της εφαρμογής του Αθλητικού Νόμου.

Για τον σκοπό αυτό υπέβαλε – μέσω του νομικού της συμβούλου κ. Άγγελου Πατρώνη – υπόμνημα στο Τμήμα Αθλητικών Φορέων της Γ.Γ.Α. επί της πρωτοβουλίας της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πάλης (ΕΛΟΠ) για την διεξαγωγή του – αυτοαποκαλούμενου – Πανελληνίου Πρωταθλήματος ΜΜΑ (ΜΜΑ, ΜΜΑ Striking, MMA Wrestling) στις 20 και 21 Νοεμβρίου 2021.

Στα κύρια σημεία του υπομνήματος περιλαμβάνονται τα κάτωθι:

1. Η Ομοσπονδία Μικτών Πολεμικών Τεχνών (Ε.Ο.Μ. – GRMMAF) αριθμεί ήδη 47 ενεργά Σωματεία μέλη από όλη την Ελλάδα, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων έχουν ήδη ειδική αθλητική αναγνώριση σε συναφή μαχητικά αθλήματα και έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Αθλητικών Φορέων.

2. Η  Ε.Ο.Μ. εν μέσω αυτής της υγειονομικής κρίσης διατηρεί έντονη δραστηριότητα και έχουν  ήδη διεξαχθεί περισσότερες από 80  επίσημες διαδικτυακές δράσεις από όλη την Ελλάδα με ποικίλο περιεχόμενο όπως Προπονήσεις, Σεμινάρια, Πιστοποιήσεις, Τουρνουά, Ομιλίες, Ενημερώσεις, Εθελοντικές δράσεις κλπ.

3. Η Ομοσπονδία μας με ιδιαίτερη έκπληξη πληροφορήθηκε ότι η Ελληνική Ομοσπονδία Πάλης (ΕΛΟΠ) προτίθεται να διεξάγει διοργάνωση στις 20 και 21 Νοεμβρίου 2021 την οποία και αυτοβούλως ονοματίζει ως «Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ΜΜΑ» (ΜΜΑ, ΜΜΑ Striking, MMA Wrestling).

4. Η πρωτοβουλία της ανωτέρω Ομοσπονδίας σαφώς και εγείρει εύλογα ερωτηματικά, καθότι προκαλεί σύγχυση σε προπονητές, αθλητές και σε όλους όσους εν γένει δραστηριοποιούνται γύρω από το άθλημα των Μικτών Πολεμικών Τεχνών. Τούτο δε διότι προκαλείται εύλογα η εσφαλμένη εντύπωση ότι η ΕΛΟΠ αποτελεί την καθ’ ύλην αρμόδια Ομοσπονδία για την οργάνωση και καλλιέργεια του αθλήματος των Μικτών Πολεμικών Τεχνών (ΜΜΑ).

5. Το άθλημα  όμως των Μικτών Πολεμικών Τεχνών (ΜΜΑ) είναι σύνθετο στην αγωνιστική του ταυτότητα, καθότι συμπεριλαμβάνει συνδυασμό χτυπημάτων (striking) και λαβών.Επιπρόσθετα, το άθλημαδιαθέτει αυστηρούς κανονισμούς και προδιαγραφές ασφαλείας πλαισιωμένους από δομές διαβαθμισμένων επιπέδων. Τα παγκόσμια και διεθνή πρωταθλήματα στελεχώνονται από έμπειρες οργανωτικές ομάδες, σώματα πιστοποιημένων διαιτητών – κριτών και ιατρικού προσωπικού κάτω από πλήρως ελεγχόμενες συνθήκες όπως ορίζουν οι διεθνείς αθλητικές επιτροπές (GAISF, WADA κλπ).

6. Η ΕΛΟΠ – φύσει και θέσει – δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να καλλιεργεί το σύνθετο άθλημα των Μικτών Πολεμικών Τεχνών (ΜΜΑ) λόγω της αγωνιστικής του ταυτότητας και ιδιοσυστασίας, η οποία περιλαμβάνει και χτυπήματα – λακτίσματα, διαπίστωση που έχει γίνει αποδεκτή και από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού η οποία επιβεβαιώνει ότι η Πάλη Μικτών Μαχητικών Αθλημάτων είναι ενταγμένη στην Ομοσπονδία της Πάλης ΑΠΛΩΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ως αγώνισμα και όχι ως κλάδος άθλησης.

7. Συνακόλουθα, η Ελληνική Ομοσπονδία Πάλης ΟΥΔΟΛΩΣ μπορεί να λαμβάνει πρωτοβουλία για την διοργάνωση Πανελληνίων Πρωταθλημάτων και Κυπέλλων για το σύνθετο άθλημα των Μικτών Πολεμικών Τεχνών, καθότι δεν διαθέτει – ούτε μπορεί να λάβει- ειδική αθλητική αναγνώριση προς τούτο.

Ο αγώνας μας είναι δύσκολος, υπάρχουν πολλά εμπόδια στον δρόμο μας από «καλοθελητές» και μη, ωστόσο αγαπάμε υπερβολικά το άθλημα και θα το βοηθήσουμε να μπει στην σωστή τροχιά, μακριά από σκοπιμότητες και «παλιομοδίτικους» τακτικισμούς.

Είμαστε το Παρόν και το Μέλλον του ΜΜΑ!