ΙΣΤΟΡΙΑ

"Είμαστε το Παρόν και το Μέλλον του ΜΜΑ"

Ιστορία

Παρελθόν

Οι ρίζες του αθλήματος των Μικτών Πολεμικών Τεχνών (Mixed Martial Arts – ΜΜΑ) μπορούν να εντοπιστούν στην Αρχαία Ελλάδα και συγκεκριμένα στους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες στο αγώνισμα του Παγκρατίου. Το Παγκράτιο συμπεριλαμβάνει συνδυασμό χτυπημάτων και λαβών, σχεδόν όπως συμβαίνει και στο σύγχρονο ΜΜΑ. Με το πέρασμα των αιώνων διαφοροποιήθηκε και διαμορφώθηκε περνώντας μέσα από πολιτισμούς και αφομοιώνοντας τα πιο ουσιαστικά στοιχεία από την κάθε κουλτούρα. Όντας ένα από τα πιο ταχέως αναπτυσσόμενα μαχητικά στυλ, πολλοί προσπάθησαν να το σφετεριστούν, εκμεταλλευόμενοι την απουσία ενός αξιόπιστου φορέα. Όλοι αυτοί οι παράγοντες συνέβαλαν στην ανάγκη δημιουργίας μιας υγιούς και δίκαιης Ομοσπονδίας, η οποία θα ενστερνίζεται τις απαιτήσεις της σύγχρονης αθλητικής κοινωνίας. Επιβάλλεται, όλη αυτή η σύγχυση γύρω από το άθλημα του ΜΜΑ να παραμείνει στο παρελθόν.

Παρόν

Στις μέρες μας το άθλημα του ΜΜΑ αποτελεί ένα από τα πιο παρθένα αθλήματα παγκοσμίως. Πρέπει να διαχωριστεί και να γίνει κατανοητό από το ευρύ κοινό ότι το ΜΜΑ διαθέτει τον ερασιτεχνικό και τον επαγγελματικό κλάδο. Ο ερασιτεχνικός κλάδος αποσκοπεί στην ανάπτυξη του αθλήματος μέσω Μη Κερδοσκοπικών Ομοσπονδιών (όπως η Ε.Ο.Μ.) έτσι ώστε να είναι προσιτό για όλους τους ασκούμενους και αθλητές, συμπεριλαμβανομένου και του αγωνιστικού τμήματος. Διαθέτει αυστηρούς κανονισμούς και προδιαγραφές ασφαλείας πλαισιωμένους από δομές διαβαθμισμένων επιπέδων. Τα παγκόσμια και διεθνή πρωταθλήματα στελεχώνονται από έμπειρες οργανωτικές ομάδες, σώματα πιστοποιημένων διαιτητών-κριτών και ιατρικού προσωπικού κάτω από πλήρως ελεγχόμενες συνθήκες όπως ορίζουν οι διεθνείς αθλητικές επιτροπές (GAISF, WADA κλπ). Ο επαγγελματικός κλάδος αποτελεί μια μορφή θεάματος που μπορεί να ακολουθήσει ένας αθλητής εάν το επιθυμεί, μετά το τέλος της ερασιτεχνικής του καριέρας και εφόσον θέλει να ασχοληθεί με την εμπορική μορφή του αθλήματος. Ο επαγγελματικός κλάδος μέχρι σήμερα στελεχώνεται από εταιρίες και είναι ανεξάρτητος.

Μέλλον

Το ΜΜΑ αποτελεί το πιο ταχέως αναπτυσσόμενο άθλημα παγκοσμίως. Μέρα με την μέρα ανακτά όλο και περισσότερους ασκούμενους, αθλητές αλλά και υποστηρικτές όλων των ηλικιών. Όντας το πιο ολοκληρωμένο σπορ πλήρους επαφής, δικαιωματικά διεκδικεί μια θέση μεταξύ των Ολυμπιακών Αθλημάτων. Μέσω της σκληρής δουλειάς που γίνεται, χτίζονται τα θεμέλια έτσι ώστε το ερασιτεχνικό ΜΜΑ να αναγνωριστεί από την Ολυμπιακή Επιτροπή και να συμπεριληφθεί  στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων που αποτελούν το ύψιστο αθλητικό γεγονός.